Zara Larsson

Den 16 december 1997 föddes Zara Larsson i Solna. Hon växte upp i Enskede tillsammans med en syster som är tre år yngre och hennes mamma som jobbar som undersköterska. Zara slog igenom när hon vann Talang 2008 och då fick spela in singeln “My heart will go on”, låten från Celine Dion som tog henne till vinsten.

Zara gick i Gubbängsskolan tills hon bytte till balettundervisning vid Kungliga Svenska Balettskolan. Vid nionde klass började hon på Kulturama som hon sedan beskrev att det var där hon blev mer medveten om världen, könsmönstren och samhällsfrågorna vilket kom att göra ett avtryck i hennes offentliga roll.

Karriär

Hon skrev kontrakt med skivbolaget TEN Music Group år 2012. Zara släppte också EP:n “Introducing” med huvudsingeln “Uncover” som tog sig till tiotopplistan i flera länder. På mindre än en månad certifierades “Uncover” med en platinaskiva här i Sverige vilket betyder att den sålt över 100 000 kopior.

Låten “Uncover” sjöng Zara både på Nobels fredpriskonsert och på kronprinsessans födelsedag 2013. På Rockbjörnen blev hon den yngsta som någonsin vunnit två Rockbjörnar. Hon vann för “Årets kvinnliga liveartist” samt “Årets genombrott”.

Hon fortsatte skapa musik och släppte ett antal singlar som tog sig till topplistorna i flera länder. Till exempel singlarna “Lush Life” och “Carry You Home”. Hon har uppträtt i flera länder och samarbetat med en rad kända artister som MNEK och David Guetta.

2017 uppträdde hon på Melodifestivalen med ett antal låtar i ett medley som pausnummer.

Utanför musiken

Förutom känd för sin musik har Zara blivit uppmärksammad för sina feministiska ställningstaganden. Hon har lagt ut ett antal inlägg på nätet där hon väckt debatter inom olika ämnen, bland annat en bild på en kondom trätt över hennes ben där budskapet var att män inte kan använda argumentet om att kondomer är för små för att slippa använda dem.

Sommaren 2015, när hon var endast 17 år, var Zara sommarvärd i “Sommar i P1” där hon då blev den dittills yngsta sommarprataren. Hon slog både Gina Dirawis och Robyn som hade ett tidigare rekord på 20 år.

Ett par år senare, 2017, samarbetade Zara med H&M och kom ut med en kollektion bestående av både accessoarer och klädesplagg. Hon var med i stort sett hela skapandeprocessen, från färger och tryck till passformen. Eftersom rosa är en av hennes favoritfärger är det inte konstigt att det är färgen som är genomgående i kollektionen.