Europe

Europe är ett hårdrocksband som kommer från Upplands Väsby. Det bildades av John Norum, Joey Tempest, Peter Olsson och Tony Reno i slutet av 70-talet, då under namnet “Force”. John Levén ersatte dock Olsson och 1982 bytte bandet namn till Europe. Samma år, 1982, vann de Rock-SM vilket var en tävling för lovande rockband. Första priset var en skivinspelning och deras självbetitlade album “Europe” släpptes 1983. Efter det första albumet fick de kontrakt i Japan och släppte singeln “Seven Doors Down” som tog sig upp på tiotopplistan i Japan.

Det dröjde till deras andra album innan bandet lyckades få uppmärksamhet av fler utländska skivbolag. År 1985 fick de ett internationellt skivkontrakt med CBS Records och de började spela in sitt tredje album som lyckades ta dem till världstoppen. Det var också vid den här tiden som de tog in Mic Michaeli till att spela keyboard och ersatte Tony Reno med Ian Haugland.

Deras allra största succé var albumet “The Final Countdown” som spelades in och släpptes i mitten av 80-talet, drygt ett år efter de fick kontrakt med CBS Records. Albumen sålde trippelplatina i USA och singeln med samma namn tog sig till topplistorna i över 20 länder samtidigt. Det var tack vare den låten som Europe blev det största svenska rockbandet genom tiderna.

När Europe var på toppen av sin karriär ersattes John Norum av Key Marcello, en svensk låtskrivare, musiker och artist från Ludvika. Anledningen till att Norum valde att hoppa av var för han tyckte att bandet blivit för kommersiellt och fokuserade för mycket på promotion istället för att fokusera på själva musiken. Det hade också varit en hel del spänningar mellan bandets alla medlemmar vilket bidrog till att Norum valde att hoppa av och gå vidare i sin egna karriär.

De bestämde sig för att ta en paus

I början av 90-talet släppte de albumet “Prisoners in Paradise” och singeln “I’ll Cry For You” tog sig till den 28:e platsen på den brittiska topplistan. Den riktiga succén uteblev och en av anledningarna var att Nirvana släppte ett album och fler och fler blev introducerade till grunge. Det var en ny rockform som började konkurrera med den tidigare rocken. Albumet sålde runt 600 000 exemplar och de åkte på turné för albumet. Turnén gick bra men tyvärr lyckades de inte sälja ut en enda konsert. De flesta hallar var endast halvfulla vilket gjorde att bandet bestämde sig för att ta en paus från sin 10+ år långa karriär.

Återföreningen

På nyårsafton 1999 återförenades bandet för en spelning i Stockholm. Det dröjde dock till 2003 innan Europe officiellt annonserade sin återkomst. Under 00-talet gav de ut tre album där de senaste fokuserade på ett 70-talsinspirerat ljud. Bandets nionde album “Bag of Bones” kom ut 2012.