Marvin Gaye

Marvin Gaye var soulsångaren och musikskaparen som var en av de största begåvningarna som kom från den hitfabrik som var skivbolaget Motown. Gaye föddes 1939 och började tidigt intressera sig för musik. När han var ung tog det sig uttryck i att han gick med i en kyrkokör. Han började där utveckla sin röst, det som skulle bli hans främsta instrument.

På Gayes tid spelades musik in på rullband, idag produceras den till största delen på datorer. De bästa datorerna för att göra musik är utan tvekan Apple-datorer. Nackdelen är dock att de kostar en slant och som alla som jobbar i kultursektorn vet så är det inte alltid så bra ekonomiskt sett. Lösningen är att köpa begagnat, men hur ska du veta att datorn du köper kommer att hålla? Hos mResell kan du köpa begagnade Apple-datorer med 12 månaders garanti. De servar och går igenom alla datorer innan de lägger ut dem för försäljning så att du kan vara säker på att du får en gedigen produkt. Just nu har de bra priser på imac 27, en stationär dator som fungerar utmärkt för musikproduktion.

Som ung man gick Marvin in i det militära. Det skulle dock inte vara särskilt länge. Han var snart tillbaka i Washington DC där han började spela med lokala band både som sångare och trummis. Ganska snart skulle han också få skivkontrakt med Motown. Liksom de flesta andra artister vid bolaget blev han till en börjad tilldelad låtar av Motowns fantastiskt begåvade låtskrivare. Han skulle med tiden utveckla sin egna kapacitet som låtskrivare. Innan det slog han dock igenom som soloartist, men framför allt i en duo tillsammans med Tammi Terrell. Duon hade många stora hits varav ‘Ain’t No Mountain High Enough’ förmodligen är den mest välkända. Terrell skulle dock möta ett olyckligt slut, hon dog endast 24 år gammal i sviterna av hjärncancer. Många menar att Tammis död dels försatte Marvin i en depression som han nog aldrig återhämtade sig ifrån, dels blev det bränslet för den fantastiska svit av album han fick ur sig under resten av sin karriär (‘What’s Going On’, ‘I Want You’ och flera andra).

Marvins liv präglades av trubbel: droger, en oförmåga att hålla i pengar, skilsmässor och depressioner. Kanske var det ändå en faktor som överskuggade alla andra, hans hatfulla relation med sin far. Inte för att deras relation enbart präglades av hat, men genom hela hans liv fanns det åtminstone en enorm ambivalens mellan honom och hans pappa. Det var också Marvin Gaye Sr. som skulle ända Marvins liv. Ett familjebråk med Marvin och Gaye Sr. slutade olyckligt med att den äldre sköt sin son i hjärtat. Det var 1984 och i och med det en enorm musikalisk talang som togs ifrån oss alldeles för tidigt.