Swedish House Mafia

Swedish house mafia är en DJ-grupp/houseproducent som består av tre medlemmar, Sebastian Ingrosso, Steve Angello och Axwell. I början hade gruppen dock fem medlemmar men Henrik B och Eric Prydz hoppade av. Gruppen bildades redan 2005 men det dröjde fram till 2010 innan de verkligen slog igenom. De slog då igenom med låten “One” som till en början endast var instrumental men det kom snart en ny version med sång av Pharrell Williams som är känd som både sångare och producent. Låten “One” blev framgångsrik både i USA och Europa. De fortsatte att skapa musik och deras andra singel kom på första plats på topplistan Billboard Top Dance Songs.

Gruppens tredje singel blev ännu en hit. De samarbetade då med John Martin och låten släpptes 2001. “Save the World” som singeln hette blev nominerad till en Grammy.

Den sista låten de släppte blev “Don’t You Worry Child” år 2012, där de också hade John Martin som sångare. Även denna låt blev nominerad till en Grammy.

Under gruppens karriär lyckades de komma ut med ett flertal singlar där de flesta tog sig högt på topplistorna. Gruppen vann dessutom två grammisar för “Årets elektro/dans” samt “Årets svenska internationella framgång”.

Förutom den fantastiska musiken åkte de på turné, med meddelade i juni 2012 att det var deras sista. Biljetterna till alla turnéer sålde ut på rekordtid. När de skulle spela på Madison Square Garden sålde hela arenan ut på under tio minuter.

2018 “återförenades” gruppen igen och började planera fler spelningar som ser ut att fortsätta hela 2019 och kanske längre.