David Bowie

David Bowie var en brittisk sångare som föddes i januari 1944 i Brixton, London. Han slog igenom 1969 med låten “Space Oddity” som spelades en hel del i samband med månlandningen. Efter den stora hiten hade han svårt att följa upp sin framgång och blev i stort sett en “undergroundartist” de närmaste åren.

Det stora genombrottet kom 1972 med albumet “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” som bjöd på en fantastisk blandning av teater och rockmusik. Han anslöt sig till glamrock-vågen och kom till att bli en av dess större stilbildare.

Ziggy Stardust blev Bowies alter ego som han använde sig av på 70-talet. Han framstod som en androgyn utomjordisk rockstjärna. Han dök upp på intervjuer, på scen och i sång, främst under Bowies glamrockperiod. Många som hört talas om Ziggy Stardust inser inte att det egentligen är David Bowie, framförallt när det gäller den yngre generationen. Alla som växte upp i samband med Bowies karriär fick sig en liten chock när han helt plötsligt dyker upp i unika kläder och ett annorlunda utseende. Mer om Ziggy kan du läsa här ifall du är intresserad.

Under resten av 70-talet utvecklades Bowies musik en hel del och efter att ha turnerat i USA 1975 kom han ut med ett album som fokuserade på amerikansk soul och R&B. “Fame”, som blev singeln till albumet “Young American”, skrev han tillsammans med Carlos Alomar och John Lennon. Den hamnade snabbt på topplistan. Men efter turnén i Amerika bestämde han sig för att lämna landet och ta sig till Västberlin där han tillsammans med Brian Eno, en brittisk multiinstrumentalist, släppte en albumtrilogi. Den trilogin visade sig snabbt bli den elektroniska populärmusikens mest influensrika verk.

Förutom sin musik hjälpte han till att producera Iggy Pops comebackalbum “Lust for Life” och “The Idiot” när han bodde i Västberlin. Det visade sig nämligen att de två artisterna var grannar när de båda bodde i Schöneberg.

Bowies sista album släpptes den 8 januari 2016. Det var hans 69:e födelsedag och två dagar innan han gick bort. Tony Visconi, Bowies producent i många år, avslöjade sedan att Bowie hade betraktat det sista albumet som en avskedsgåva till sina fans.

Bowie avled efter att ha kämpat mot levercancer. Han diagnostiserades 18 månader innan han gick bort. Enligt önskemål kremerades han och ingen sorts begravning eller minnesstund. Han ville inte att viloplatsen skulle bli en plats som vem som helst kunde besöka.