Soul

Soul är en genre som skapades på 50-talet när två andra genrer, blues och gospel, korsade varandras vägar. Man började skapa musik som lät väldigt mycket som gospel men handlade om romantik och kärlek istället för Jesus och Gud. I soulmusik används alltså samma instrument som i blues och gospel; piano, bas, elgitarr, hammondorgel, bleckblåsinstrument samt trummor. En av anledningarna till att genren blev så populär var att man kunde både njuta av musiken och dansa till den.

Ray Charles är soulmusikern som anses vara en av de första inom genren. Han blev blind redan som 7-åring och det är vad som gjort att de flesta känner till vem han är även om de inte hört musiken. Ray föddes 1930 i Georgia men flyttade till Seattle i slutet av 1940-talet. Det var även då hans karriär började. “Confessions Blues” var hans första hit som släpptes 1949 och efter det kom ytterligare två låtar innan har värvades till skivbolaget Atlantic Records. Det dröjde dock fram till 60-talet innan en av hans största hits släpptes, “Hit the Road Jack” och “Georgia on My Mind”.

Förutom Ray Charles finns det en rad med andra välkända soulmusiker, till exempel Aretha Franklin och Marvin Gaye. När soul först skapades handlade det främst om den afroamerikanska kulturen. Den har dock utvecklats sedan dess och idag kan du hitta soulmusiker från flera olika kulturer. Ett exempel är den brittiska artisten Adele som började sjunga när hon var tre år. Hennes första skiva släpptes 2007 och har sedan dess haft en väldigt framgångsrik karriär med bland annat åtta Grammys, varav hon vann sex av dem under samma kväll, och en Oscar för låten Skyfall som var ledmotivet till Bondfilmen med samma namn.