Rockens rika tillskott i musikvärlden

Musik har ett brett spektrum av genrer och en av dessa genrer som tog en ledande roll under 1900-talet var rock. Rock är en musikalisk genre som kännetecknas av användning av trummor, bas, gitarr och ibland keyboard eller piano.

Rockgenren började göra ett kraftfullt inträde på scenen tack vare en legendarisk artist vid namn Elvis Presley, ett välbekant namn inom musikvärlden, känd som “kungen av rock’n’roll”. Han spelade in låten “That’s all okay mama” 1954 som enligt den berömda musiktidningen Rolling Stone på allvar var den första rocklåten genom tiderna.

Rock är en konstnärlig musikgenre som under årtionden genomgått många kombinationer med andra genrer, exempelvis med folkmusik, jazz och blues. Detta är något som gjort att den utvecklats och därmed delats upp i flera undergenrer, av vilka de mest framstående under 1980-talet var hårdrock, alternativ rock, och thrash metal. Vidare utvecklades grunge i början av 1990-talet. Från och med 1990-talet började rockgenren gå åt en mer kraftfull trend, med nya musikstilar som black metal, death metal och fusion med rap och funk.

Runt millennieskiftet och framåt har rocken utvecklats ytterligare med nya undergenrer, som nu metal med Linkin park och alternativ poprock med grupper som Coldplay. Rocken har därmed verkligen tagit musikvärlden med storm, från lokal genre i amerikanska Södern till global succé med oändlig tillgång i en smartwatch, smartphone eller webben. Framgången ligger kanske i att rockgenren alltid anpassar sig till tidens anda och puls med sin rika kombination av filosofi, kultur och känslor.