Michael Jackson

Vem känner inte till Michael Jackson? Han började sin karriär tidigt tillsammans med sina syskon. De bildade tillsammans bandet “The Jackson 5”. Michael föddes 1958 och tillsammans med sina bröder började de sin karriär med bandet redan 1965. Det dröjde dock endast sex år innan Michael bestämde sig för att prova på en solokarriär. Han fortsatte som medlem i “The Jackson 5” men arbetade vid sidan av på sina soloprojekt.

Förutom artist var Michael en dansare, producent, skådespelare och låtskrivare. Han fick smeknamnet “The King of Pop” av sin vän Elizabeth Taylor. Under sin karriär har han sålt över 750 miljoner singlar och album, samt producerat några av de bäst säljande albumen någonsin och med sina unika musikvideor var det inte konstigt att han fick så mycket uppmärksamhet.

Några av de mest välkända musikvideorna var till låtarna “Billie Jean”, “Beat it”, “Black or White”, “Scream”, och självklart “Thriller”. Det är också tack vare Michael som danssteget moonwalk blev världskänt eftersom han gärna använde sig av det när han uppträdde.

Trots att han var som störst under 80-talet betyder inte det att han slutade skapa musik som hamnade på topplistorna. 2001 släppte han ett soloalbum som tog sig till första plats på topplistorna i 13 länder.

Han har under hela sin karriär vunnit över tio Grammys och när han,1964, blev nominerad till tolv, vann han åtta av dem. Kort sagt är det helt omöjligt att räkna upp allt som han blivit hyllad för, det gäller inte bara musiken utan han lyckades med det mesta han gav sig på.

Michaels privatliv har det också varit väldigt mycket prat om. Han blev anklagad för sexuella övergrepp två gånger, vilket fick mycket press. Det blev till och med gjort till en dokumentär som beskriver de två olika pojkarna och deras minnesbilder om vad som hände.

2009 hade Michael planerat att åka på turné; 50 konserter som skulle pågå från juli 2009 fram till mars 2010. Tyvärr blev det inte av då han drabbades av hjärtstillestånd den 25 juni och gick bort, 50 år gammal. Det blev mycket spekulationer om vad som egentligen hände och rykten började spridas. Det var allt från att “han blev mördad” till att många trodde att han endast iscensatt det hela.

Efter att det blev uppenbart att han avlidit blev det sån ökad trafik på flera webbplatser att de fick tekniska problem. Dessutom ökade försäljningen av Michaels musik en hel del. Flera av låtarna dök upp igen på topplistorna och hela världen hyllade och sörjde honom.

Än idag är en stor del av hans musik populär. Den är favoriten hos många och det är svårt att stöta på någon som aldrig har hört talas om “The King of Pop”. På Aftonbladet kan du läsa mer om ikonen och hela hans karriär.