Billie Holiday

1915 i Philadelphia föddes Billie “Lady Day” Holiday som kom till att bli känd som en av de största jazz- och bluesmusikerna genom tiderna. Hon föddes som Eleanora Fagan och hade en svår barndom där hon blev uppfostrad av en tonårsmamma.

Hon började uppträda på nattklubbar år 1930 och upptäcktes av John Hammond som introducerade henne för orkesterledaren och klarinettisten Benny Goodman.

När hennes karriär tog fart fick hon chansen att turnera tillsammans med Artie Shaw och Count Blasie. Hon fick dessutom möjligheten att medverka i musikfilmen “Symphony in Black”. Det var en av hennes största önskningar att få chansen att medverka i film och Holiday fick chansen igen att spela ett hembiträde i “New Orleans” år 1947.

Billie Holiday var helt självlärd och lyckades fånga publiken med sin intensitet och unika frasering. Några av hennes mest kända verk är låtarna “Body and Soul”, “God Bless the Child” och “Strange Fruit”. Mellan åren 1933 till 1944 gjorde Holiday över 200 skivsidor.

Utanför karriären hade hon kämpat med drogmissbruk i många år och det var vad som gjorde att hon gick bort vid relativt ung ålder. Endast 44 år.