Abba

Abba är en svensk grupp som bestod av fyra medlemmar, två gifta par, Benny, Björn, Frida (Anni-Frid) och Agneta. De uppträdde tillsammans för första gången 1970 men efter att det inte gick särskilt bra tog de en paus fram till 1972 då de släppte två singlar och tog namnet “Abba”. Karriären började ta fart och de deltog i Melodifestivalen året därpå vilken de vann med låten “Ring, Ring”. 1973 vann de ytterligare en tävling men då Eurovision Song Contest med “Waterloo”.

Gruppen fortsatte att släppa låtar som tog sig till topplistorna i flera länder fram till 1983 när de bestämde sig för att upplösa gruppen. Det var då många som antog att anledningen till upplösningen berodde på att de båda paren, Björn och Agneta samt Frida och Benny, skilde sig 1979 och 1981 respektive, trots att de hade fortsatt att jobba tillsammans efter skilsmässan.

Under 70-talet och början av 80-talet var Abba ett av världens mest populära band. De sålde över 300 miljoner album och var ett av de allra första banden som fick återkommande hits på hitlistor i Storbritannien, USA och Australien. Tack vare gruppen fick fler och fler länder upp ögonen för svensk musik och det hjälpte Sverige att hitta sig en plats inom den globala musikindustrin.

Trots att det är över 30 år sedan de var som populärast har gruppen inte slutat att inspirera musiker runt om i världen. De, framförallt Björn och Benny, är kända för att vara restriktiva med att dela med sig av gruppens musikkatalog men har gett tillåtelse till både bandet The Fugees och Madonna att använda en sampling från ett par av sina låtar.

Välkända Abba-låtar

  • Mamma Mia, låten spelades in 1975 och blev snabbt en av favoriterna för alla fans. När musikalen med samma namn hade premiär 1999 blev låten populär åter igen. Detsamma när musikalen filmatiserades.
  • Happy New Year är en av gruppens låtar som dyker upp på skivor varje år kring nyårsskiftet. Den släpptes för första gången 1980.
  • Dancing Queen är en av Abbas låtar som släpptes två gånger. Första gången var år 1978 då den släpptes i hela världen och igen 1992 i enstaka länder.
  • Fernando är en av låtarna som först släpptes på svenska av Anni-Fred och sedan av Abba fast då på engelska.