A cappella

A cappella är en musikgenre där det inte används några instrument. Ett exempel på var du kan se hur a cappella fungerar är genom filmen Pitch Perfect som handlar om ett antal vocalgrupper som tävlar mot varandra.

A cappella betyder “som i kapellet/kyrkan” på italienska. Det kommer från en tid när det var förbjudet att spela instrument i den katolska kyrkan. Då fick alla sångare/musiker hitta på andra sätt att sammansätta musiken. De insåg att många av ljuden som kommer från instrumenten gick att ersätta med liknande ljud som de kunde göra med endast sin röst.

Under de senaste åren har musikgenren blivit mer och mer populär och det är till stor del på grund av Pitch Perfect-serien som genren har växt i popularitet. I USA hade de förr en tävling/program som hette “The Sing off”. Det handlade om en rad grupper som tävlade i den här genren. Vinnaren fick sedan ett kontrakt och hade chansen att börja ge ut sin musik.

En av grupperna som vann den tredje säsongen var Pentatonix. Gruppen innehåller endast fem medlemmar när det är vanligare för en a cappellagrupp att ha minst dubbelt så många medlemmar. Trots att de vann året de tävlade blev de avskrivna från kontraktet rätt snabb, men det stoppade inte gruppen. De hittade snabbt sin plats på internet och lyckades hitta ett annat bolag att skriva under hos. Idag har de släppt en rad med album, både covermusik och originallåtar. De har konserter över hela världen med miljoner fans från alla världens hörn.

Om du inte har hört a cappellamusik tidigare rekommenderas det att du ger den en chans. De flesta som hör musiken för första gången blir snabbt imponerade och vissa grupper är så bra att många blir osäkra på om de verkligen inte har använt något instrument.