Bob Dylan

Robert Allen Zimmerman, Bob Dylan, föddes i maj 1941 i Minnesota. Förutom som artist är han känd som poet, sångskrivare, regissör, författare, munspelare, gitarrist och keyboardist. Han har också medverkat som programledare i radio. Kort sagt finns det inte mycket som Bob Dylan inte har gjort.

Dylan har beskrivits som en levande rocklegend och han har varit frontfigur inom musiken i över 40 år. De populäraste låtarna från Dylan släpptes på 60-talet.

Till en början bestod Dylans musik mest av sociala och politiska protestsånger. Den här “revolutionära perioden” följdes sedan av en mer surrealistisk period med texter som var mer ironiska och kryptiska. Den surrealistiska perioden sägs vara musiken han släppte i mitten på 60-talet. Därefter kom Dylan ut med musik som var lite mer inåtvänd.

Dylan var helt enkelt inte någon riktig låtskrivare i början av sin karriär, han samlade istället intryck från skivor som han kom över med artister som Hank Williams, Bukka White och Woody Guthrie.

Dylan har hittills släppt över 30 studioalbum, ett antal livealbum och nio samlingsalbum. Från 2010 och framåt har han fortsatt med turnéer, främst i USA och Europa, och lanserat ett antal album. År 2012 mottog han Frihetsmedaljen från presidenten och han har blivit tilldelad nobelpriset i litteratur år 2016 för att ha “skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”. Priset mottog han i Stockholm innan en spelning.

Det är nästan omöjligt att sammanfatta hela Bob Dylans karriär i några ord. Mest känd är han självklart som musiker och trots att han idag är 78 år gammal har han inte låtit det stoppa honom. Han spelar fortfarande musik och turnerar i flera delar av världen.