Det finns en gammal sanning som säger att de flesta människor någon gång i livet stått inför valet mellan sporten och musiken. Som tur är behöver det inte vara något oåterkalleligt val. För dig som stod med fotbollen i ena handen och gitarren i den andra går dessa intressen lätt att kombinera i vuxen ålder.
Dina hörlurar är nämligen en källa till både sport och musik. En fotbollsintresserad musiker kan mycket väl ha såväl sportpoddar som livestreamade matcher i lurarna på väg till gig. Den musikintresserade fotbollsspelaren har nog alltid peppande prestationsmusik i sina lurar på väg till träningen – eller i arenans stora PA-anläggning under träningen, om valet av sporten före musiken visade sig vara ett väldigt framgångsrikt val.
Kända idrottare med artistambitioner
För även hos dem som sport blev ett yrke för kan ha sina musikdrömmar från ungdomen kvar. Det finns flera exempel på professionella idrottare som efter eller mitt i karriären valt att prova på hur den andra sidan lever genom att spela in och ge ut musik med varierande framgång. För dig som är nyfiken på hur det låter kan en sökning på YouTube för dessa namn vara av både musikaliskt och stundtals komiskt intresse:
- Shaquille O’Neal
- Kobe Bryant
- Carl Lewis
- Mats Wilander (som även gjort visst avtryck i litteraturhistorien med sin lyrik – se dikten “Droppen”)
- Pernilla Wiberg
- Tomas Brolin
- Björn Borg
- Lewis Hamilton (formel 1-legend som samarbetat med Christina Aguilera under pseudonymen XDNA)
Musik som maktmedel under matchen
Att ta del av en sportmatch innebär nu för tiden att även bli översköljd av allehanda musik. Både på plats och på TV-sända matcher används musik friskt för att skapa stämning, hetsa lag och hejarklack till att prestera mera och till och med för att på ett humoristiskt sätt kommentera det som händer på plan.
Särskilt inom ishockeyn används musik för att påverka psyket hos de idrottare som spelar match, till viss del av den som har hand om den stora musikanläggningen men kanske främst de medverkande hejaklackarna på läktaren. Att stå i hejaklack kan nämligen gå att jämföra med deltagande i en annan svensk nationalsport: körsång. På läktaren tar alla ton, även de som ständigt skolkade från musiken i grundskolan.
- Artisten Harpos gamla hit Moviestar sjungs gärna när någon spelare “filmar” på plan
- Nick Borgens Den glider in dyker gärna upp när det blir mål
- Emil i Lönneberga-melodin Du käre lille snickerbo används till att psyka den spelare i motståndarlaget som hänvisas till utvisningsbåset
- White Lions When the children cry framförs gärna som protest när motståndarlaget protesterar mot domares beslut
- Hur é de möjligt stäms upp då någon i det egna laget blir utvisad